Ποιμαντική προσέγγιση των ασθενών – Η περίπτωση των καρκινοπαθών
Categories: ΝΕΑ
- Άρθρο του Δρος Θεολογίας και κατόχου Μεταπτυχιακού Φιλοσοφίας, Πρωτοπρεσβύτερου Χριστόφορου Χρόνη, με τίτλο: «Ποιμαντική Προσέγγιση Των Ασθενών – Ἡ Περίπτωση Τῶν Καρκινοπαθῶν».
«Όταν ακούμε τη λέξη ασθένεια αμέσως ο νους μας κατακλύζεται από αρνητικές σκέψεις και συναισθήματα. Ακόμα και ένα απλό κρυολόγημα μπορεί να έχει επίδραση στον τρόπο που σκεφτόμαστε και είναι αρκετό, για να μας οδηγήσει σε αλλαγή της πορείας της ζωής μας. Πόσο μάλλον θα μας επηρεάσει μία σοβαρή ή μία ανίατη ασθένεια ή μία επικίνδυνη χειρουργική επέμβαση. Η ασθένεια δοκιμάζει την ανεξαρτησία μας και τη θνητότητά μας.
Από την πατερική διδασκαλία μαθαίνουμε ότι η ασθένεια είναι αποτέλεσμα της πτώσης των πρωτοπλάστων. Οι πρωτόπλαστοι πλάσθηκαν τελείως υγιείς και ζούσαν «την εν παραδείσω άλυπον και ανώδυνον και αμέριμνον ζωήν».
Τονίζεται σαφώς, από τον άγιο Γρηγόριο Νύσσης, ότι η ασθένεια είναι κατάσταση μεταπτωτική, δεν υπήρχε στην παραδείσια ζωή, όπως δεν υπήρχαν και άλλες καταστάσεις όπως η νηπιότητα, τα πάθη, τα γηρατειά κ.ά.
Τα ευαγγέλια είναι γεμάτα από περιγραφές θεραπείας κάθε λογής ασθενών. Ο ίδιος ο Χριστός θεράπευε ασθενείς, πολλές φορές μάλιστα μαζικά. Ο Χριστός ήρθε στον κόσμο ως ο ακούραστος υπηρέτης του ανθρώπου και ανέλαβε στους ώμους του ολόκληρη την ανθρώπινη ψυχική και σωματική ασθένεια. Την θεραπευτική του ιδιότητα ο Χριστός τη μετέδωσε στους Αποστόλους και κατ’ επέκταση σε ολόκληρη την Εκκλησία.
Οι Απόστολοι, λαμβάνοντας το χάρισμα και το αξίωμα του «θεραπεύειν» από τον Χριστό, αμέσως έδειξαν την αγάπη τους προς τον πάσχοντα άνθρωπο, αφού έβλεπαν στο πρόσωπο του κάθε ασθενούς, το πρόσωπο του ιδίου του Χριστού. Οι Απόστολοι έδειξαν αμοιβαίο ενδιαφέρον και υπερβολική αγάπη για τον ασθενή και συνέπασχαν μαζί του.
Η αγάπη μπορεί να οδηγήσει και στη θεραπεία. Ήταν τόσο το μέγεθος της αγάπης των Αποστόλων, ώστε ο άγιος Μακάριος ο Αιγύπτιος αναφέρει ότι, σε κάθε πόλη που πήγαιναν οι Απόστολοι, ήθελαν να θεραπεύουν όλους ανεξαιρέτως τους ασθενείς.
Όμως ο Θεός επέτρεπε μόνο ορισμένες θεραπείες και όχι ίαση των πάντων, επειδή σε διαφορετική περίπτωση, η έννοια του «σημείου» και του «θαύματος» θα έχανε την αξία της, αλλά και η πίστη θα καταργούνταν, αφού θα είχαμε μόνο γνώση.
Γιατί όμως ασθενεί ο άνθρωπος;».
Δείτε τις απαντήσεις σε αυτό το ερώτημα στη συνέχεια του άρθρου, κάνοντας κλικ εδώ
ΠΗΓΗ: orthodoxianewsagency.gr
No comments yet.